Her şey zihindir, zihindedir
Zihin ve Gerçeklik
Her şey zihindir. Yaşadığımız her şey, zihnimizdeki bir algıdan ve bir anlayıştan süzülerek iç dünyamıza geçiş yapar. Aynı konuya bakan iki farklı insanın, birbirinden tamamen farklı sonuçlara varan çıkarımlar yaptıklarını deneyimlemişsinizdir. Ek olarak, bir insanı yakından ve uzun vadede inceleme fırsatınız olduysa, birbirinden farklı birçok konuya yakın zihinsel tepkiler verdiğini gözlemlemişsinizdir. Çünkü yaşananlar ne kadar önemliyse, yaşananların zihindeki süreci de bir o kadar önemlidir.
Zihinsel Keseniz
Bu zihinsel süreci, iç dünyamızı saran bir keseye benzetiyorum; zira hepimiz dışarıdan gelen bilgiyi kendi kesemizde bir filtrelemeye tabi tutuyor, bir anlamla sentezliyor ve konuları bu anlamın eşliğinde tanımlıyoruz. Bazılarımızda kaygı kesesi var ve bu yüzden, yaşanılan bir olayı, gelecek ile ilgili senaryolar üreterek yorumluyoruz. Bazılarımızın kesesi ise depresif olup, başımıza gelenlerin bizi içsel bir anlamsızlığa sürüklemesine sebep oluyoruz. Veyahut aramızdan bir başkası, kesesini olayları mutlulukla tanımlamak için renklendiriyor.
Koçlukta Zihin
Peki, profesyonel koçlar olarak biz bu keseye nasıl dokunuyoruz?
Aslında iç dünyamızda deneyimlediğimiz hayat, dışarıdan gelen bilgiler ile kendi kişisel kesemizin kalıba soktuğu bir şeye dönüşmekte. Biz profesyonel koçlar ise geleceğinizle, kariyerinizle ya da yönetme yöntemleriniz ile ilgili hayat planları yaparken bu keseye dikkat çekmek istiyoruz. Daha pozitif, daha gerçekçi ve hayat planlarınıza daha uyumlu bir hale getirmeniz için bu yolculukta sizlere eşlik ediyoruz.
Evren Zihinseldir. Yaşadığımız her şeyi zihnimizle tanımlıyor ve hayatımız boyunca oluşturduğumuz tanımlarla birlikte bir yaşam sürüyoruz. Olayları gerçek ve olduğu şekliyle değil, kendi algımızla tanımlamamız — her ne kadar doğamızla uyumlu bir davranış olsa da — bazen hayatımızın gitmesini istediğimiz yönde ilerlemesine engel olmaktadır. Bu noktada önce yaşadıklarımızı, sonra yaşadıklarımız hakkındaki algılarımızı anlamamız; en sonunda ise bu algılarımızın gerçeklerle uyumlu olup olmadığını gözlemlememiz gerekmektedir. Bunu gerçekleştirdiğimiz an, geleceğimizi inşa etmeye başlamışız demektir.
Yapılması Gerekenler
- Anlamlandırın. Gerçekçi sorular ve dürüst cevaplar ile zihninizdeki şeyleri somutlaştırın.
- Hedef belirleyin. Konu hakkında nereye varmak, neye ulaşmak istediğinizi belirleyin.
- Olasılıkları değerlendirin. Zihninize gelen fikirlerin gerçekten sizi hedefinize götürüp götürmediğini sorgulayın.
- Adım atın. Şu anınızı anlamlandırdınız, varacağınız yeri belirlediniz. Hangi yoldan gideceğinizi netleştirdiniz. Kalan tek şey: Başlamak!